domingo, 2 de agosto de 2009

Nog nieuws uit Honduras


Beste familie en vrienden,

Zojuist terug van een (werk)bezoekje aan Guatemala, kreeg ik een mail van Machteld Dhondt, die jaren lang in Honduras gewoond en gewerkt heeft, maar nu met haar man en kinderen terug in België is. Toch met haar hart in Honduras.

Uit haar laatste mail kopiëer ik dit stukje over de situatie in Honduras:

“De stroom van informatie is overweldigend en de berichten zijn alles behalve goed... De vrouw van President Zelaya is teruggekeerd van de grens met Nicaragua waar ze een week haar man heeft opgewacht zonder resultaat.... Ze was vergezeld van twee van haar kinderen, haar moeder en schoonmoeder, en het is onmogelijk voor haar geweest om Manuel te zien. Daarenboven zijn er honderden mensen die haar vergezellen, maar de bedreiging van het leger en de precaire situatie waarin die mensen zitten (zonder onderdak, voeding, kleding, higiene) maakt het allemaal heel moeilijk om het verzet in leven te houden. Er blijken in gans het land nog enorm veel betogingen te zijn, maar ook heel veel gewapende legerposten die heel veel repressie op de bevolking uitoefenen. Eén van de collega´s van Cayetano (Ventura) bijvoorbeeld heeft zonder boe of ba een enorme afranseling van de militairen ontvangen, zijn hemd is kapotgescheurd, zijn rugzak afgepakt, enz.... Eén van de zovele verhalen van mishandeling en inbreuk op de mensenrechten die er nu gebeurd.....

Er is zelfs nog een dode gevallen, een leraar die aan een betoging deelnam en een schot in zijn hoofd gekregen heeft. We voelen dat de situatie steeds erger wordt en we hopen dat we van hieruit kunnen bijdragen tot één of andere aktie of activiteit die kan gevoerd worden om enige druk uit te oefenen van buitenuit op deze situatie.”

Tot zo ver het stukje uit de mail van Machteld.

Dinsdag ga ik voor 4 dagen naar Nicaragua, tenminste als ik door Honduras kan of mag. De wegblokkades zijn schering en inslag, dus de vraag is og ik er door kan. Zo niet, dan lezen jullie het zaterdag. Zo ja, dan is er zaterdag geen nieuws van mijn kant.

Groetjes

Rosa (Guadalupe) en Willibrord (Guillermo)

1 comentario:

Nancy Stuvel dijo...

Goed idee om een blog te maken van al je nieuws! Veel succes ermee, en pas goed op jullie zelven.
groetje van nancy