martes, 18 de octubre de 2011

Dodental opgelopen tot 38


Nationale rouw.

Gisteren, maandag, heeft het congres drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Ook werd de staat van ramp afgekondigd. Dat laat de regering toe om met fondsen te schuiven om de noodsituatie het hoofd te bieden.

Gelukkig is het vandaag minder gaan regenen, maar niets wijst er op dat het nu echt afgelopen is. De weersvoorspellers waarschuwen dat de regen pas donderdag zal ophouden en die dag komt er uit het noorden een koud front aanzetten met hevige wind. Dus alle bomen die nu al los in de verzadigde grond staan zouden wel eens kunnen omwaaien. Maar laten we niet pessimistisch zijn en hopen dat het vanaf nu alleen maar beter kan worden.

De laatste cijfers zijn indrukwekkend: de regen heeft in El Salvador, tot gisterenavond gezorgd voor 38 doden, 21,567 mensen opgevangen in 267centra met minimale voorzieningen, dikwijls in schoolgebouwen, 150,000 mensen die op de een of andere manier slachtoffer zijn (verlies van huisjes, inboedel, oogst, vee, enz.), 80 gebieden helemaal onder water, 28 gemeenten zonder electriciteit, 18,445 huizen onder water gelopen, 2,500 hectaren verwoeste oogst.

In Midden Amerika zijn er samen 89 doden gevallen (38 in El Salvador, 29 in Guatemala, 14 in Honduras en 8 in Nicaragua).

De Lempa rivier is 10 meter gestegen. Na 6 meter stijging wordt de rivier al in kritieke toestand geacht. Nu dus 4 meter boven het kritieke punt. Dat is voor de bewoners van de Bajo Lempa verschrikkelijk. Gisteren zag ik in het journaal Hortensia, uit Nueva Esperanza, tot aan haar middel in het water, bezig met helpen om mensen uit het gebied te evacueren. Ze is natuurlijk zelf in noodsituatie, maar denkt toch eerst aan nood van de anderen.

Na mijn vorige berichten kreeg ik enkele vragen. Hoe het met onszelf is? Geen nood, enkele lekken in het dak, maar verder alles goed.

Kan de regering er niet voor zorgen dat de mensen geen huisjes meer gaan bouwen op die kwetsbare plaatsen? Ik vrees dat dit vrijwel onmogelijk is. Op de eerste plaats omdat El Salvador zeer dicht bevolkt is. Maar ook omdat meer dan 80% van het land kwetsbaar is. Dus dat blijft een moeilijk punt om op te lossen.

Wel moet ik tcoh eens laten weten dat de actuele regering zijn uiterste best doet. Dag en nacht zijn alle ministeries druk bezig om de schade te beperken. Alles is goed georganiseerd en gecoördineerd. De president zelf leidt de noodsituatie, coördineert met iedereen alle hulpacties, informeert dagelijks de bevolking over wat er allemaal gaande is. Het is voor het eerst dat we zo’n efficiënt optreden van de regering kunnen meemaken. Ze verdienen met zijn allen een dikke pluim.

Hieronder stuur ik enkele foto’s die iets van de ramp laten zien. De werkelijkheid is voor de slachtoffers veel erger.

Groetjes van Rosa (Guadalupe) en Willibrord (Guillermo)

De "straat" in Bajo Lempa die naar La Nueva Espernza leidt

1 comentario:

Ha dijo...

Na mijn opmerking van gisteren, zag ik dan toch in de Metro een klein artikeltje over de overstromingen in centraal amerika. Dus toch zeker nieuwswaardig gevonden..