lunes, 17 de octubre de 2011

El Salvador staat onder water


El Salvador staat onder water

Terwijl ik dit berichtje aan het schrijven ben had ik eigenlijk in de auto moeten zitten, op weg naar Nicaragua, waar ik voor morgen een bijeenkomst met verschillende coöperaties zou hebben. Maar ik zit thuis en hoor nog steeds de regen met bakken op het dak vallen.

De brug op de grote weg naar de haven van Acajutla is weggeslagen


Mijn ongemak is niets vergeleken met wat duizenden mensen al een week lang meemaken. Gisteren, zondag, kregen we het nieuws te horen dat er die dag in minder dan twaalf uur 24 mensen overleden waren. Volgens de minister voor milieu is er in zeven dagen meer regen gevallen dan tijdens de orkaan Mitch die in 1998 echt desastreus was. Velen onder jullie zullen zich dat nog wel herinneren. In Huizucar, ten zuiden van de hoofdstad is er in die zeven dagen 1080 milliters water gevallen. Meer dan een meter water!!

De doden zijn in hoofdzaak te wijten aan aardverschuivingen. De dienst Burger Bescherming roept de mensen op die in gevaarlijke gebieden wonen om hun woning te verlaten en in opvangplaatsen een onderdak te zoeken. Sommigen willen dat niet. Ze wonen al jaren naast die hoge berm en er is nog nooit iets gebeurd; dus dat zal wel meevallen, denken ze. Anderijds zijn de mensen bang om het enige wat ze hebben –hun krotjes- onbeveiligd achter te laten. De dieven liggen immers op de loer...

Maar de grond is, na een week volop regen, totaal verzadigd en die kan dus op elk moment instorten. Geen tijd om op dat moment nog snel wat in te pakken en weg te wezen. Het is een kwestie van seconden dat tientallen tonnen modder en rotsen naar beneden storten en alles wat in de weg ligt mee te sleuren. Zo is een familie met vier mensen gisteren onder de modder bedolven.

De ravage is over het hele land. Volgens de informatie zijn 14 rivieren uit hun oevers getreden. De depressie verplaatst zich van oost naar west en van west naar oost, maar blijft over het kleine landje hangen.



De rivier Rio Grande is uit haar oevers getreden
Natuurlijk is de streek van de Bajo Lempa, waar Piet Declercq en Dominique Ballegeer, twee belgische priesters wonen, een van de meest getroffen gebieden. Het is een laag gelegen gebied, aan de kuststreek waar de rivier de Lempa al het water uit de bergen van El Salvador, Guatemala en Honduras naar de zee afvoert. Maar daarenboven zijn er onderweg vier stuwdammen die met regelmaat duizenden liters water lozen om hun infrastructuur te beschermen. Tijdens een normaal regenseizoen worden er in de stuwdam van 15 september zo’n 2,500 kubieke meters water per soconde in de Lempa geloosd. Gisteren waren het echter 10,000 kubieke meters per seconde. Met het gevolg dat de zwakke dijkjes die hier en daar aan de rand van de rivier waren opgetrokken het vrijwel allemaal begeven hebben. Het hele gebied van honderden hectares staat onder water. De mensen hadden gehoopt op een uitzonderlijke oogst, maar die is totaal verwoest.

Gelukkig is er een grote solidariteit onder de bevolking. Maar ook daar zijn er weer vraagtekens te plaatsen. De uiterst rechtse ARENA partij bijvoorbeeld roept iedereen op om iets voor de slachtoffers bij te dragen. Op het einde van hun oproep komt het logo van de partij op het scherm. Er zijn immers verkiezingen in maart en het leed van de mensen wordt misbruikt om reclame te maken voor de partij. Walgelijk.

Ook de burgemeester van de hoofdstad heeft grote spandoeken bij de opvangcentra laten aanbrengen waarop staat dat dit een opvangcentrum is van de gemeente en onderaan “Norman Quijano-Alcalde” ((Norman Quijano. Burgemeester). Hij wil immers herkozen worden. Ook al is dit om het leed van de mensen daarvoor te gebruiken. Op de foto hierbij zie je dat. De foto is genomen vlak naast ons huis. In dit opvangcentrum zitten tientallen families van de marginale zone vlak achter ons huis. Mensen die hun krotjes opgetrokken hebben in de ravijn, die nu helemaal onder gelopen is.


Ondertussen zijn er al meer dan 20,000 mensen geëvacueerd en meer dan 14,000 mensen zitten al dagen in de opvangcentra. De kwestie is nu dringend om er voor te zorgen dat er voldoende voedsel, kleren en medicijnen voorhanden zijn. Daarna is het tijd om het land weer enigszins leefbaar te maken. Tenslotte komt de heropbouw. Een week regen kost het land miljoenen...

Midden Amerika telt al meer dan 70 doden en meer dan 150,000 slachtoffers. Guatemala is een van de meest getroffen landen.

De voorspellers laten weten dat het minstens tot donderdag zal blijven regenen. Daarna is het afwachten...

We houden jullie op de hoogte

Groetjes van

Rosa (Guadalupe) en Willibrord (Guillermo)

1 comentario:

Ha dijo...

Dag Willibrord, Ik heb je stuk gelezen. Wat me opvalt eigenlijk is dat de europese/belgische kranten er niets van melden als het wel degelijk een ramp te noemen is. Terwijl er wél veel melding wordt gemaakt van de overstromingen in Thailand. Wellicht omdat er meer (belgen) mensen op vakantie naar Thailand dan naar El Salvador?
Daarnaast vraag ik me af of het erger is dan voorgaande jaren? Of is het alleen erger omdat de regering dus niets tegen doet bv. landbeheer, strategisch bebossen (alhoewel ik denk dat ontbossing meer lucratief is..) zodat de grond niet verzakt e.d. maatregelen.

groetjes,