jueves, 23 de diciembre de 2010

El Salvador iets veiliger?

De inspanning is groot, maar niet genoeg.

De Nationale Burger Politie (PCN in het Spaans) heeft deze week “met vreugde en trots” meegedeeld dat het aantal moorden dit jaar met 9 procent is gedaald. Waar we in 2009 nog 4 duizend 163 moorden hadden, zijn die in dezelfde periode van 2010 gedaald tot 3 duizend 882.

Tijdens een bijeenkomst met het diplomatieke corps van El Salvador, waarbij de Staatssecretaris voor Strategische Zaken, Hato Hasbún, de Minister van Justitie en Veiligheid, Manuel Melgar en de Minister van Defensie, David Munguía Payés, aanwezig waren, verklaarden de drie dat de verbetering te wijten is aan grote inspanningen van de regering.

De vorige regeringen hebben hun aandacht voor de veiligheid uitsluitend gericht op de jeugdbendes (maras). Nu heeft de regering ook de georganiseerde misdaad aangepakt en dit heeft onder meer geleid tot verbetering in de resultaten.

Maar de aandacht voor de activiteiten van de mara’s is ook uitgebreid. Dat heeft onder meer geleid tot een verlaging van de afpersingen, die aan de orde van de dag zijn in alle geledingen van de maatschappij, met 13% Dat cijfer is echter relatief, omdat het gaat over de “aangifte van afpersing” en niet over de afpersing zelf. Het is immers mogelijk dat er minder aangiftes gedaan worden, maar dat de afpersingen even groot of goter zijn dan vorig jaar.

Ook zijn dit jaar 9,8% meer mensen opgepakt. Het probleem is dat justitie totaal onvoldoende werkt. De meeste mensen die opgepakt werden, worden een paar dagen nadien weer vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie heeft geen tijd, zeggen ze, om de aanklachten te staven. Meer mensen oppakken helpt dus niet echt, zeker als we weten dat de gevangenissen overvol zitten. In de gevangenis Mariona, bijvoorbeeld, is er plaats voor 800 gevangenen, maar er zitter er 5,300. Met andere woorden, de gevangenissen zijn de universiteit voor de criminaliteit.

Sinds enkele weken zijn de meeste gevangenissen onder controle van het leger. Dat was nodig om de “bevelen” van de mara leiders vanuit de gevangenissen tegen te gaan. Sommige gevangenissen zijn ondertussen “geblokkeerd”. Dat betekent dat er geen signalen voor GSM telefoontjes meer binnenkomen of uitgaan. De bedoeling is die maatregel naar alle gevangenissen uit te breiden. Gesprekken met de telefoonmaatschappijen zijn daarover aan de gang.

Onlangs zijn meer dan 300 gevangenis bewakers ontslagen. Ze worden ervan verdacht de gevangenen te helpen met het binnensmokkelen van messen, GSM’s en andere verboden voorwerpen.

Een andere maatregel die het ministerie voor Justitie en Veiligheid genomen heeft is de aanwezigheid van politie én leger in de gevaarlijke gebieden te vergroten. Meer dan 4 duizend soldaten werden ingezet ter ondersteuning de politie. Ze opereren in 22 zones van het land en in 60 (blinde) grensposten.

In het jaar 2010 is het aantal politie agenten vermeerderd met 1,142 en het aantal politie auto’s werd met nog eens 453 vergroot. In de hoop dat de politie daardoor sneller aanwezig kan zijn waar nodig.

Alles bij elkaar genomen kunnen we zeggen dat er grote inspanningen gedaan zijn om de veiligheid in het land te garanderen. Maar het onveilige gevoel is absoluut nog niet weggewerkt, ondanks de resultaten. Het aantal moorden is nog steeds te hoog. El Salvador is nog steeds een van de meest onveilige landen ter wereld. We hopen alleem maar dat de bevoegde instanties hun werk blijven doen en op die manier, geleidelijk aan, het overdreven geweld de kop kunnen indrukken. We zijn op goede weg, maar die weg is nog erg lang...

Tot volgend jaar maar weer. We nemen een weekje vakantie. Onze beste wensen voor 2011 hebben we apart verstuurd.

Groetjes van

Rosa (Guadalupe) en Willibrord (Guillermo)




No hay comentarios: