sábado, 27 de mayo de 2017

Een les in Cynisme



Een les in cynisme.

We zijn nu al een weekje in België. Vanaf 5 juni beginnen we effectief naar een huis te zoeken, in of rondom Brugge. We hopen dat we snel iets goed kunnen vinden. Als je toevallig iets weet, geef maar een seintje.

Maar goed, het is niet omdat we nu in België zijn, dat we niet verder op de hoogte blijven van wat er allemaal in El Salvador gebeurt.Waar vrijwel iedereen mee bezig is of mee geconfronteerd wordt in El Salvador, zijn de verkiezingen van het parlement en de burgemeesters van volgend jaar maart. Vrijwel alles wat er gebeurt staat in min of meerdere mate al in verband met die verkiezingen. 

Het is nu zo dat de ARENA partij het grootste aantal volksvertegenwoordigers telt en ook meeste burgemeesters. Dat willen ze niet alleen houden, maar nog versterken. De uitvoerende macht echter is in handen van het linkse FMLN. De verkiezingen van maart 2018 zouden wel eens een voorspelling kunnen betekenen voor de presidents verkiezingen die een jaar later, maart 2019, gehouden worden. Wie zich in 2018 versterkt, zou wellicht gemakkelijker de presidents verkiezingen kunnen winnen in 2019. Dat verklaart dus een beetje waarom op alle vlakken de verkiezingen van 2018 nu al de gemoederen bezig houden.

En, jammer genoeg, om de macht te grijpen is alles toegelaten. Om een voorbeeld te geven verwijzen we naar een uitspraak van de Jezuïeten Universiteit, UCA die in de digitale krant La Página verscheen en waarin het cynisme van rechts duidelijk naar voren komt.


De corruptie zal, misschien niet uitsluitend, een centrale as zijn die de resultaten van de volgende verkiezingen zullen bepalen. We moeten ons derhalve voorbereiden op een harde verkiezings campagne. Nu de politieke partijen al interne verkiezingen aan het organiseren zijn, is de dynamiek al begonnen en hebben we al een idee van wat ons te wachten staat. Onlangs verschenen er betalingsbewijzen van bonussen uitgekeerd aan en ondertekend door vele ex regerings functionarissen van de ARENA regeringen. Iedereen spreekt er over, maar de stilte van de mensen die gesignaleerd werden of de weinige antwoorden, ontwijkend en besluiteloos, van degenen die wel iets durfden te zeggen, bevestigen alleen maar dat het gerapporteerde de waarheid is. 

 Hoger gerechtshof van El Salvador

Het nieuws over de bonussen verscheen in enkele digitale kranten en werd doodgezwegen in de grote media, gelinkt aan de rechtse partijen. De beslissing van het Hoger Gerechtshof om alle functionarissen van de regering Funes (vorige linkse regering) te onderzoeken werd daarentegen meteen en uitgebreid overgenomen in die kranten, met foto’s en al van de functionarissen. Het Hoger Gerechtshof zei dat het Instituut voor Toegang tot Informatie opdracht had gegeven tot dit onderzoek, maar dat Instituut liet meteen weten dat dat niet waar is. Toch stond de versie van de Rechtbank al uitgebreid in de rechtse kranten, ook al was die nog niet bevestigd of tegengesproken door het Instituut. Op die manier tonen de rechtse media duidelijk aan dat ze deel uitmaken van een strategie van verkeerde informatie en dat ze zich daarvoor zelfs niet eens schamen. 

Het is ondertussen bekend dat degenen die moord en brand schreewden omwille van de verhoging van het minimum inkomen dat nog steeds onvoldoende is om de meest elementaire  noden te dekken, bonussen ontvingen die tot 60 keer de waarde van het nieuwe minimum loon waren. Dezelfden die ten hemel schreewden toen de ex Openbare Aanklager onder de regering Funes verklaarde dat hij bonussen had ontvangen, degene zijn die die illegale en on- etische praktijk begonnen zijn, enkele jaren geleden. Anderzijds is het ook onbegrijpelijk dat enkele militanten van het FMLN vragen om alleen de functionarissen van ARENA te onderzoeken, terwijl functionarissen van hun eigen partij even oneerlijk zijn.

Een volksvertegenwoordigster van ARENA zei dat wie bewijzen heeft over de bonussen, naar de rechter moet stappen zodat dit onderzocht kan worden. Maar wie zeker is van zijn correct en eerlijk optreden zou natuurlijk zelf naar de rechter stappen om degene die het nieuws uitbracht aan te klagen voor valse beschuldiging en laster. De bron die het nieuws over de bonussen naar buiten bracht is bekend, maar geen enkele ex functionaris heeft hem aangeklaagd.

In werkelijkheid, een groot deel van de politici en van de rechtse communicatie media geven een les in cynisme. De verkiezings campagne zal er een zijn van wederzijdse beschuldigingen, waar het strootje in andermans oog zal gezien worden, maar de balk in eigen oog verborgen zal zijn. Het enige doel van de rechtse campagne zal zijn de macht te veroveren, vooral ook omdat de rechtse media van hen zijn. Die verbergen nu zelfs hun politieke voorkeur niet meer. Hun invloed is zo groot, mede doordat de regering niet in staat is om een intelligente communicatie op te zetten.

Tot een volgende keer,

Veel groetjes van
Rosa (Guadalupe) en Willibrord (Guillermo)


No hay comentarios: