jueves, 31 de agosto de 2017

FMLN een partij van het volk?



Tijd om één te worden met het volk

Nayib Bukele is FMLN burgemeester van de hoofdstad San Salvador, maar is het niet altijd eens met vele maatregelen van zijn eigen regering. Dat wordt hem niet in dank afgenomen. Hoewel bijna 70% van de bevolking hem als een uitgelezen presidentskandidaat ziet, vindt de partijleiding hem geen goeie kandidaat, simpelweg omdat hij “de partijlijn” (lees: de mening van de partijleiders) niet blindelings volgt.
De kritiek van Nayib Bukele is echter niet kwetsend, wel bevragend, zoals in onderstaand artikel van zijn hand, duidelijk is. Hier dus een artikel van de burgemeester:

 Nayib Bukele

Om niet in de valstrik van ARENA te vallen moet men een stap terug in de genomen maatregelen en strijden met het machtigste wapen: één worden met het volk.
Dit artikel is geen aanval op de regering, integendeel, het is een constructieve kritiek die een kans zonder voorgaande biedt voor ons land; op zoek naar sociale rechtvaardigheid; precies de reden waarom het FMLN werd opgericht. 

Onze regering beleeft een extreem kritiek moment. De “oppositie” (ik zet opzettelijk de aanhalingstekens) blokkeert elke mogelijkheid die een regering –en dus het land-  kan hebben om zich te financieren. We hebben het hier niet alleen over de lopende kosten, maar ook over de financiering van om het even welk projekt of programa die aan de overheid punten kan geven met het oog op de bevolking (maar afhankelijk van hoe het volk de zaak bekijkt). Het probleem is dat het spelletje om alles te blokkeren om verkiezingspunten te halen, het hele land en het volk met zich meesleurt.

Wat ik hier zeg is geen politiek standpunt, maar gewoon gezond verstand. Hoe kun je anders verklaren dat volksvertegenwoordigers van ARENA zich verzetten tegen een door de Internationale Ontwikkelings Bank (BID) goedgekeurde financiering  voor de verbetering van de voorzieningen in een hospitaal, terwijl ze in de wandelgangen voorturend steen en been klagen over de ellendige situatie in dit ziekenhuis?

Hoe kun je anders verklaren dat ze zich verzetten tegen de financiering van drinkwater programma’s, terwijl ze openlijk klagen over die voorzieningen? Hoe kun je verklaren dat de volksvertegenwoordigers van ARENA tegen de financiering van programma’s voor de gemeenten van hun eigen burgemeesters stemmen? Hoe verklaar je dan dat ze klagen over de levensduurte, maar het minimum salaris niet willen verhogen? 

ARENA verontschuldigt zich met een afgezaagd liedje: “het land kan zich niet verder blijven in de schulden steken”. Er zit wel een grond van waarheid in. Maar de realiteit is dat het land zich verder in de schulden zal steken,  als ARENA dat wil of niet. Op de eerste plaats omdat, als men niet verder financiert, men moet overstappen van een goedkope lening van lange duur, naar een duurdere lening op korte termijn (die bovendien onbetaalbaar is), wat dus duidelijk geen financiële optie is en veel grotere problemen met zich meebrengt. Op de tweede plaats  omdat dit argument logisch zou kunnen zijn als we het hebben over verspilling binnen de openbare instellingen of over overdreven kosten. Maar de ARENA congresleden doen daar gretig aan mee: snel keurden ze de  bouw van een nieuw Congres paleis goed voor 32 miljoen dollars, ook keurden ze de aankoop van nieuwe auto’s goed. Het argument is echter niet logisch als we het hebben over noodzakelijke projekten in de gezondheidszorg, drinkwater voorziening of onderwijs. Als we ons verder niet in de schulden steken bijde Wereldbank, de BID of andere banken, dan creëren we een veel grotere schuld: de sociale schuld. Met andere woorden: Het volk betaalt die schuld met afzien en lijden en het land betaalt het met onderontwikkeling. Op de lange duur moet altijd iemand betalen en het is zoals in de volksspreuk: “de magerste hond vangt altijd de meest vlooien”.   

Er zit dus voor de regering niets anders op om financiering te zoeken via andere middelen of via een decreet of met simpele meerderheid in de kamer. Met andere woorden: belastingen, vermindering van staatssubsidies, verhoging van de factuur op drinkwater, op electriciteit, enz. Met andere woorden: neoliberale maatregelen. 

Maar het FMLN is geen neoliberale partij. Zijn basis zeker niet. De partij predikt precies het tegenovergestelde. Maar het volk, als ze die neoliberale maatregelen van het FMLN zien, samen met een levensstijl van sommige ambtenaren (en betaald met geld van het volk), samen met nutteloze uitgaven in de kamer (digitale namen van de kamerleden op levensgrote schermen), samen met nog eindeloze vergissingen, maakt het volk een “klik” en jawel: het FMLN = ARENA, 2.0.

En dat is precies de plek waar ARENA  het FMLN wil hebben: “Als het FMLN een kopie is van ARENA, dan is het beter op het origineel te stemmen. En bijgevolg, ook al is ARENA een uiterst slechte partij met 4 verschrikkelijke regeringen achter zich, het FMLN is erger en dat pas na anderhalve regering”. Die redenering van ARENA is puur bedrog, maar werkt wel. Op een of andere manier speelt het FMLN  met iedere nieuwe luxe auto, fijne likeuren, corruptie schandalen of nieuwe belastingen ARENA de argumenten in de hand om het bedrog verder te promoten. 

Als ik dat alles tijdens vergaderingen of zelfs openlijk uitspreek zegt men mij altijd: “Wat is dan de oplossing?” Maar, is het dan  niet duidelijk? 

Alle nieuwe belastingen (meer dan 20) door FMLN regeringen tot op vandaag opgelegd, zijn samen nog geen fractie van de 1.5 miljard dollars belastingsontduiking of ontwijking, merendeels door de grote bedrijven, velen onder hen financierders van ARENA. 

Waarom verhoogt men 5% aan de BTW (netjes genoemd: speciale bijdrage) op telefoon, internet, gsm’s, computers en digitale accesoires (waar het volk vrijheid van meningsuiting kan hebben) en legt geen BTW op aan de dagbladen (waar de enige vrijheid van meningsuiting die van de eigenaar is)? Denken ze echt dat ze goed zullen oordelen over de regering omdat “ze goed behandeld worden”? Is het terecht dat er BTW betaald wordt op de bruine bonen, terwijl die bedrijven niets betalen? Bovendien is het totaal onrechtvaardig tegenover andere communicatie media die geen vrijstelling van belasting hebben. 

Wat is er met de progressieve belastingen gebeurd? Waarom belasting verhogen op de electriciteit en niet op luxe jachten? Is het logisch dat internet belast wordt met 18% BTW en kranten met 0%? Wat is er gebeurd met de lijst van de belastingdienst waarin enkele bedrijven vermeld staan die 250 miljoen dollars aan belastingen niet betaald hebben (genoeg om 5 goede hospitalen mee te bouwen en in te richten)?

Het FMLN won de verkiezingen en moet nu de verkiezingsbeloften waar maken. En om dat te kunnen moeten ze de Staat financieren. Om haar idealen te behouden en sociale rechtvaardigheid te zoeken moet die financiering komen van progressieve maatregelen en niet van neoliberale maatregelen. En opdat dit geld voldoende zou zijn moet alle corruptie en geldverspilling in de staatsinstellingen gezuiverd worden. Om niet in de valkuil van ARENA terecht te komen moet het FMLN een stapje terug zetten v.w.b. de neoliberale maatregelen die het genomen heeft en het machtigste wapen bij de kop pakken: één worden met het volk.

Tot een volgende keer. Groetjes van

Rosa (Guadalupe) en Willibrord (Guillermo)

No hay comentarios: