sábado, 4 de noviembre de 2017

Extremen die toch overeenkomen

Nu we alweer bijna een half jaar uit El Salvador weg zijn en terug in België wonen, voelen we aan dat het steeds moeilijker wordt om precies aan te voelen wat er in El Salvador gebeurt. Er is een groot verschil e.e.a. dagelijks mee te maken of dagelijks de kranten en artikelen daarover te lezen. Onze blogs zullen zich dus moeten beperken tot het vertalen (soms vrij vertalen, soms met wat eigen commentaar er bij) van artikels die we relevant vinden. Hierbij dan zo’n eerste vertaling, die ook wat licht werpt op de achtergrond van de gebeurtenis rondom burgemeester Bukele (van onze vorige blog)

Overeenkomende extremen.
Rodolfo Cardenal, Directeur Centrum Monseñor Romero van de UCA

Het zouden onoverbrugbare tegenovergestelde standpunten zijn die verhinderen dat ARENA  en het FMLN aan tafel gaan zitten om te onderhandelen over de oplossing van de structurele problemen van het land. Maar, de manier die het FMLN gebruikt heeft om de burgemeester van San Salvador uit de partij te zetten toont aan dat die tegenstellingen niet zo extreem zijn als de leiders van de partijen zich inbeelden. Er zijn meer overeenkomsten dan ze willen erkennen. Ze benadrukken de tegenstellingen want de eigenheid van elke politieke partij  hangt af van die veronderstelde verschillen die hen van elkaar scheiden en die ze bevechten.

Mauricio Interiano, Voorzitter van ARENA

Als we even de persoonlijkheid van de burgemeester (veel besproken, dat wel) vergeten, de partij heeft hem verloochend omdat ze geen mening verschillen verdragen. De onderwerping van de leden aan de richtlijnen van de koepel moet totaal zijn. In ARENA gebeurt precies hetzelfde. Dat was duidelijk een tijdje geleden toen twee volksvertegenwoordigers van de partij een crisis binnen de partij veroorzaakten. Het FMLN is even vertikaal en autoritair als ARENA. De een in naam van het volk, de ander in naam van de demokratie.

Bukele en Medardo Gonzalez, secretaris generaal van FMLN, toen ze nog vrienden waren

De jongeren die de oorlog van de jaren 70 niet meegemaakt hebben en vreemd staan tegenover de verouderde praktijken van beide partijen, zijn walgelijk in de ogen van de leiders, zelf verouderd in leeftijd, in ideeën en horizon. Geen van beide partijen verdraagt kritische vragen over hun manier van handelen noch de oproep tot ideologische openheid of nieuwe manieren van opereren. Geen van beiden weet hoe interne verschillen te hanteren. Door de aanbreng van de nieuwe generaties te verwerpen, sluiten ze elke mogelijkheid tot vernieuwing uit. Terwijl men die tendentie niet doorbreekt, verouderen de partijen en de leiders samen, tot er een alternatief verschijnt, gevoed door ontevredenheid over die manier van aan politiek doen.

Javier Siman, pre-kandidaat van ARENA voor president

De twee mogelijke kandidaten voor het presidentschap van ARENA kiezen voor die optie. Ze cultiveren sectoren die veraf staan van de trditionele partij politiek, die strijden om binnen het neoliberaal kapitalisme te overleven. Beide heren proberen de stem te verleiden die kan leiden tot hun verkiezing als kandidaat. Ze nodigen uit om deel te nemen en tot eenheid binnen de partij, om rechtzetting te eisen aan de politici en ze beloven een nieuwe manier van regeren. Maar wel zonder duidelijkheid waaromheen ze zich moeten verzamelen, noch wat het convreet betekent. Wel eigenaardig: die oproep sluit de leiding van ARENA niet in. Wellicht omdat beiden denken dat de deelname promoveren, correct handelen voldoende is voor een geschikte politiek. Als dat zo is, dan verdwijnt het nieuwe meteen. In elk geval is het verbazingwekkend dat ze nog niet door hun partij teruggefloten werden. De interpellaties en de beloftes die ze doen aan de midden klasse zullen waarschijnlijkheid verkrijgen als ze de confrontatie met de leiders, die totaal anders handelen dan de twee mogelijke kandidaten, overwinnen.

Carlos Calleja, pre-kandidaat van ARENA voor president

Op economisch vlak zijn beide partijen neoliberaal. Ze verschillen alleen in hun doelgroep. Het FMLN verschaft voordelen aan de bedrijven die een band met de partij hebben; ARENA aan enkele heel grote kapitalen.

Voor wat betreft de veiligheid, beide partijen kiezen voor repressie, een politiek die door ARENA geïntroduceerd en verstevigd werd en die nog steeds niet bevraagd wordt door haar leiders.

Voor wat betreft belastingen beiden opteren voor indirecte belastingen, die meteen de laagste inkomens aantast; niemand interesseert het om de belasting onduiking of omzeiling uit te roeien of om een progressieve fiscale hervorming te promoten.

En, in verband met verkiezingen, beide partijen verzetten zich om kenbaar te maken wie de partij financiert zodat duidelijk zou worden wie hun bondgenoten zijn.

Bij tweede graads verkiezingen verdelen beide grote partijen de plaatsen, zodat de staatsinstellingen steeds onder hun macht vallen.
Bij de wetgevende macht stemmen ze volgens numerieke meerderheid. De mindere partijen worden geminacht, ook al komen ze met soms relevante ideeën.

Beide grote partijen voelen zich uitermatig ongemakkelijk als andere overheids instellingen (zoals het grondwettelijk hof bv.) zich gewettigd inmengen in hun overdreven grote presidentiële macht.Onlangs overleed er zowel van het FMLN als van ARENA een vooraanstaand functionaris (Hato Hasbun, onderhandelaar voor heel veel zaken bij het FMLN en expresident Armando Calderón bij ARENA). De openheid en bekwaamheid van beiden werd ten hemel geprezen, niet alleen door hun eigen partij, maar ook door de tegenpartij. Alleen maar tirades vol lof. Maar geen van beide partijen volgt hun voorbeeld.  Die lof uitingen zijn dus holle woorden die vanzelf uitsterven. De zo bewonderde en geloofde deugden worden niet voortgezet door de leiders of de overlevende leden van beide partijen. Het zijn dus dode herinneringen precies op het moment dat de nationale crisis en de onverdraagzaamheid flexibiliteit, onderhandeling en verplichtingen vereisen. De beste manier om de herinneringen aan de verdiensten van beide heren, die ze zo –en terecht- bewonderen, eer aan te doen is door verder te gaan met wat zij deden.

           Hato Hasbun

Armando Calderon Sol

Dus dienovereenkomstig zouden ze aan tafel moeten gaan zitten om te onderhandelen, zonder nog meer uitstel want de crisis kan niet wachten en het lijden van de meerderheid die die moet verdragen is elke dag groter. Het eerste en belangrijkste agenda punt moet dan ook zijn wat het leven van onze mensen zo wanhopig maakt. Ze zeggen toch dat ze ten dienste staan van deze mensen en hen willen beschermen, dat ze niet willen dat ze het land ongewild moeten verlaten of dat ze zich moeten overgeven aan de grillen van de bendes of van de georganiseerde misdaad.

Tot een volgende keer,


Rosa (Guadalupe) en Willibrord (Guillermo)

No hay comentarios: