sábado, 11 de noviembre de 2017

El Salvador: Fataal als de rijken weer gaan regeren

De Jezuïet José María Tojeira werd onlangs op de Nationale Televisie geïnterviewd. We geven hier samengevat weer wat hij te zeggen had.



De jezuïet verzekert dat de regeringen van de rijken altijd eindigen met het verdedigen van hun eigenbelang.

“Dit land is zoals het is omdat de rijken gedurende het grootste deel van de geschiedenis van El Salvador het land geregeerd hebben”, zei José María Tojeira, als hij zinspeelde op de context van het land, waar verschillende personen nu al hun intenties hebben laten kennen om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 2019; dat is het geval van zakenmensen zoals Carlos Calleja (eigenaar van de grootste nationale supermarkt keten Superselectos), Javier Siman (eigenaar van verschillende winkelcentra, bouwmaatschappij, grote winkels in heel Midden Amerika) en Nayib Bukele (de meest populaire linkse kapitalist, eigenaar van publiciteit bureau’s, verdeler voor Midden Amerika van Yahama motoren en nog enkele andere bedrijven).

José María Tojeira

De ex-rector van de UCA (Universidad Centro Americana) waarschuwde in dat geval voor het gevaar dat men de wortels van het autoritarisme aan het opbouwen is en dat de strukturen van “regeringen van de rijken en machtigen die uiteindelijk hun eigen belangen en die van hun klasse verdedigen” opnieuw opkomen.  

“Het leek er even op dat ARENA zich een klein beetje aan de demokratie begon aan te passen en begon te denken dat het niet nodig is dat de rijken de partij moeten domineren, maar in die pre-verkiezingscampagne denken ze terug te keren naar wat ze altijd gedaan hebben: dat het de rijken zijn die ons bevelen”, zei José María Tojeira. 

De pater bevestigde ook dat, onder het concept van een regering geleid door de rijken, de sociale onrust in het land groter wordt en de sociale en economische afstanden tussen rijk en arm zich steeds meer gaan  uitbreiden.

Tojeira, die nu directeur is van het Instituut voor de Mensenrechten van de UCA (IDHUCA) noemt het een “schande” dat men nu al in een verkiezings campagne voor presidentsverkiezingen zit, terwijl het nog meer dan twee jaar duurt voor die verkiezingen zullen plaats vinden. En, terwijl men daarmee bezig is, is er geen tijd meer om de werkelijke problemen van het land op te lossen.

Zoals het land er  nu voor staat zijn de parlementsverkiezingen van volgend jaar veel belangrijker dan de presidentsverkiezingen van binnen de twee jaar, vindt Tojeira.  Tenslotte kan een president maar goed functioneren als hij de meerderheid van het parlement achter zich heeft staan.

Tot een volgende keer,
Rosa (Guadalupe) en Willibrord (Guillermo)


No hay comentarios: