We zijn ondertussen alweer een week terug in El Salvador. Een week waar weer van alles gebeurd is.
Maandag 6 september kondigden de jeugdbendes, die normaal gesproken vijanden van mekaar zijn omdat zowel de MS13 als de M18 hun territorium verdedigen, samen aan dat ze vanaf dinsdag tot en met donderdag elke bus die zou rijden in brand zouden steken en de chauffeur en zijn helper vermoorden. Ook kondigden ze aan, via strooibrieven, dat iedere winkel die zou openen op die dagen, in brand gestoken zou worden of de eigenaars beschoten zouden worden.
Hoewel alles gebaseerd was op “geruchten” was de paniek groot. Dezelfde maandagavond riep de regering de buseigenaars samen om hen te beloven dat ze of een politieagent of een militair op de bussen zouden zetten om zowel de chauffeurs als de reizigers te beschermen.
De chauffeurs en hun helpers echter weigerden het werk te starten op dinsdag. Tenslotte zijn er, alleen dit jaar al, 112 werkers van het openbaar vervoer vermoord en tientallen bussen uitgebrand. Wie zijn leven waagt is de werknemer, niet de buseigenaar.
Dinsdag begon de dag dus zonder busvervoer. Meer dan 75% van de salvadoranen gaat naar zijn of haar werk met het openbaar vervoer. Dus werd het zoeken naar alternatieven om op het werk te komen: lopen, een taxi betalen, gebruik maken van vrachtwagens die door het leger werden ingezet, of met kleine privé vrachtwagens die van het ogenblik profiteerden om wat bij te verdienen.
De meeste winkels in het centrum van de stad waren dicht. De supermarkten, die allen hun eigen veiligheidspersoneel hebben, sloten uren eerder dan normaal. Het land zat in de greep van de jeugdbendes. En dat voor drie dagen.
Op dinsdag komt Padre Antonio Rodríguez, een spaans priester die onlangs de salvadoraanse nationaliteit kreeg en die al tien jaar lang programma’s heeft om de jongeren een betere toekomst te bieden, op de tv met een "Persbericht van de Jeugdbendes, zowel de Ms13 als de M18". Daarin verontschuldigen de jeugdbendes zich tegenover de bevolking en leggen uit dat ze die maatregel genomen hebben om de aandacht te trekken en aan de regring te vragen om eindelijk eens een dialoog te beginnen waarin ze hun standpunten en de redenen van de oorsprong van de jeugdbendes kunnen uitleggen. Ze "eisen" een betere behandeling voor hun gevangen genomen leden en “eisen” dat de anti-mara wet niet door de president zou ondertekend worden... Donderdag avond ondertekende de president voor de TV camera's de anti-mara wet, als duidelijk teken waar de regering voor staat.
Meteen wordt Padre Antonio, "zogezegd een priester" door de media als de "woordvoerder van de jeugdbendes" bestempeld en stormt de kritiek op hem af, want "met criminelen kunnen we toch niet onderhandelen".
P.Antonio Rodríguez
In augustus was Padre Antonio beëedigd als lid van een overheids Commissie die gaat werken aan de opsporing van kinderen die tijdens de oorlog verdwenen zijn. Op bevel van president Funes werd hij gisteren ontslagen als lid van die Commissie "omdat hij een dubbele rol speelt. Binnen de commissie worden geheime veiligheids documenten bestudeerd en als woordvoerder van de jeugdbendes kunnen we hem die documenten niet tonen" zegt de minister van Buitenlandse zaken. Padre Antonio liet gisteren weten dat hij zelf ontslag zou genomen hebben, mocht de regering hem niet ontslagen hebben.
Het openbaar ministerie is ondertussen gestart met een onderzoek in hoeverre Padre Antonio de jeugdbendes steunt. Donderdag al werd hij door het OM opgeroepen om gedurende meer dan vijf uur verklaringen af te leggen. Migratiedienst gaat onderzoeken of ze de salvadoraanse nationaliteit weer afpakken en/of de man het land uitzetten.
Ondertussen verklaarde Padre Antonio dat hij geen woordvoerder van de jeugdbendes is. Hij kreeg het persbericht net zoals alle media. Gezien de media het bericht niet publiceerden dacht hij er goed aan te doen het kenbaar te maken. "Ik ben geen woordvoerder van de jeugdbendes; ik ben een woordvoerder van de vrede en de rechtvaardigheid. Ik vertegenwoordig alleen maar al diegenen die al tientallen jaren uitgesloten zijn en die historische slachtoffers zijn, product van een vermaledijde erfenis. Als men mij daarom het land wil uitzetten, dan weet ik niet wat ze willen met hun commissie, daar ze geen mensen willen die voor de slachtoffers van het land gewerkt hebben".
Ondertussen is het openbaar vervoer weer volop aan het werk en zijn de winkels weer open. De privé ondernemers schatten het verlies op rondom de 50 miljoen dollars.
De regering zegt dat de jeugdbendes op die manier gereageerd hebben omdat ze de laatste maanden harde klappen van de politie gekregen hebben. Deze week bijvoorbeeld werden drie tonnen met miljoenen dollars opgegraven, eigendom van de drugshandel, die nauwe banden zouden hebben met de jeugdbendes.
De vraag is: hoe lang zal het nog duren vooraleer een oplossing te vinden voor het serieuze sociale probleem van meer dan 50,000 jongeren die bij de jeugdbendes zijn aangesloten.
Tot een volgende keer
Rosa (Guadalupe) en Willibrord (Guillermo)
No hay comentarios:
Publicar un comentario