viernes, 12 de enero de 2018

El Salvador is een "strontland" zegt Trump



Trump, over migranten uit El Salvador en Haití: “Waarom willen we hier mensen uit strontlanden?”

Vorige week was er in de Universiteit van El Salvador een meeting om onder andere te eisen dat de VS door zou gaan met het TPS programma voor meer dan 200,000 salvadoranen die een “tijdelijke beschermde status”in de VS hadden. Het gevaar bestond dat president Trump een einde wilde maken aan die status, die sinds 1990 voor verschillende migranten uit verschillende landen goedgekeurd werd.

Tijdens die meeting was er spandoek te zien met de tekst “Yankee go home”. Ook de gedoodverfde presidentskandidaat van het FMLN, Gerson Martínez was op die meeting aanwezig. De Noordamerikaanse ambassadrice, Mevrouw Manes was verontwaardigd. Hoe kan men hier in El Salvaor zo minachtend spreken over de VS die al zo veel voor El Salvador gedaan heeft, vroeg ze zich af. De VS is erg bekommerd voor en werkt aan de ontwikkeling van dat mooie land, zei ze bijna huilend van verontwaardiging.

Foto van de meeting, met Gersn Martinez aan de microfoon.
De Algemeen secretaris van het FMLN heeft zich van dit soort uitspraken gedistanciëerd


Nog geen week later beslist Trump inderdaad de TPS voor salvadoranen af te schaffen. Tegen betaling van zo’n 800 dollars per persoon kunnen ze nog een keer verlengen voor 18 maanden en dan is het afgelopen. Of ze bekomen een andere verblijfsvergunning (die alleen maar onder bepaalde voorwaarden gegeven kan worden) of ze moeten het land uit. Ondertussen weet de migratie dienst natuurlijk al waar die 200,000 mensen wonen. Mochten ze illegaal toch blijven, dan kunnen ze zo opgepakt en gedeporteerd worden.



Het beëindigen van die status is niet alleen fataal voor de 200,000 mensen in de VS, maar ook voor hun familieleden hier in El Salvador, die maandelijks geld toegestuurd kregen vanuit de VS om te kunnen overleven. Een groot percentage van het Bruto Nationaal Inkomen van El Salvador hangt immers af van het geld dat salvadoranen in de VS met regelmaat naar El Salvador sturen. Vorig jaar meer dan 5 miljard dollars.

Gisteren, 11 januari 2018, waren verschillende congresleden en senators uit de VS in het Witte Huis in een vergadering met president Trump. Ze kwamen om te praten over alternatieve mogelijkheden voor de duizenden migranten uit El Salvador en Haiti en om te zien of ze op de een of andere manier een ander migranten statuut konden krijgen, wat hen zekerheid zou kunnen bieden voor hun toekomst. Binnen die regeling willen de congresleden ook een oplossing voor de “dreamers” de duizenden die als kind illegaal met hun ouders, jaren geleden, naar de VS kwamen en daar zijn opgegroeid, hebben gestudeerd, zijn beginnen werken, zijn er soms getrouwd, enz. President Obama had een programma opgesteld waarin deze “dromers” gerust verder zouden kunnen blijven leven in de VS met een nieuw statuut. Trump wil een einde maken aan dat Obama programma en wil dus ook al die mensen terug sturen.

Het was tijdens die vergadering dat Trump zei dat hij geen mensen uit die “strontlanden” (“shitholes” was wat hij volgens The Washington Post letterlijk zei) verwijzend naar El Salvador, Haiti en enkele Afrikaanse landen. Daarbij zei hij ook nog dat het beter zou zijn dat de VS mensen uit landen zoals Noorwegen zou ontvangen, want die zijn opgeleid en kunnen een en ander voor de VS betekenen. Trump had net een paar dagen tevoren de eerste minister van Noorwegen op het Witte Huis ontvangen...

Het is niet de eerste keer dat Trump dit soort discriminerende woorden gebruikt als hij het over bepaalde migranten heeft.

In juni vorig jaar zei hij: “Ze hebben allemaal aids” over 15,000 haitianen die naar de VS waren gekomen sinds Trump president is. Over 40,000 Nigerianen zei hij: “Dat ze maar terug naar hun hutjes gaan in Afrika”. Zijn anti-migranten beleid  heeft zich ondertussen vertaald in een vermeerdering van 40% deportaties, in zijn geobsedeerde wil om een muur te bouwen tussen de VS en Mexico en in een veto tegen migratie uit moslim landen of van vluchtelingen.

De UNO bestempelt de comentaren van Trump als “racistisch”.

Het kantoor van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten heeft de commentaren van president Trump als racistisch bestempelt, als hij zegt dat El Salvador en Haiti “strontgaten” zijn. “Die commentaren van de president van de Verenigde Staten zijn verrassend en schandelijk. Sorry, je kunt ze niet anders omschrijven dan racistisch” bevestigde tijdens een persconferentie de woordvoerder van het kantoor, Rupert Colville.

En ambassadrice Manes?

Die moest zich natuurlijk weer verantwoorden, want de verontwaardiging in El Salvador zelf was groot. Ze schreef snel een twiet:
“De VS schat de vriendschap en de relatie met het salvadoraanse volk hoog in. Ik heb het privilegie gehad te mogen rondreizen in dit mooie land en heb duizenden salvadoranen leren kennen. Het is een eer hier te mogen leven en werken. We blijven 100% toegewijd”.

Dit keer geen verontwaardiging, noch traantjes...

Tot een volgende keer,
Rosa (Guadalupe) en Willibrord (Guillermo)


No hay comentarios: