domingo, 30 de septiembre de 2018

Nicaragua: De versie van Daniël Ortega


Dag Allemaal,
Nicaragua is de laatste maanden veel in het nieuws geweest. Mijn indruk is echter dat het nieuws altijd en alleen maar van een kant kwam, namelijk vanuit de oppositie. De VRT geeft ook eenzijdige informatie, zowel voor wat betreft Nicaragua, maar ook Venezuela. Op de VRT heb ik tot op vandaag nog geen enkele keer de versie van de president Daniël Ortega gelezen of gehoord. Daarom dacht ik dat het goed is om jullie de vertaalde versie van een vraaggesprek met Daniel Ortega te sturen. Op die manier hebben we minstens beide versies en kunnen we objectiever naar de situatie kijken.

De versie van Daniel Ortega over de situatie in Nicaragua

Tijdens een interview bij het persagentschap EFE, bevestigt Daniel Ortega, president van Nicaragua, dat in zijn land de mensenrechten gerespecteerd worden, dan er geen politieke gevangenen zijn en dat de nationale dialoog een show is die de televisie heeft uitgezonden. Wat hem betreft, de Nicaraguaanse crisis heeft een historische schuldige: de Verenigde Staten. ( De originele spaanse versie kunnen jullie hier lezen: https://www.elespectador.com/noticias/el-mundo/la-version-de-daniel-ortega-sobre-la-crisis-en-nicaragua-articulo-810136)


Daniel Ortega

Nicaragua is geconfronteerd met een van de meest geweldadige crisis die het land heeft doorgemaakt en die alle sectoren van de bevolking getroffen heeft. Sinds 18 april zijn er honderden doden gevallen en de spanning tussen de regering en de oppositie vergroot telkens weer. Internationale organisaties beschuldigen de regering van Ortega en zijn vrouw, de vicepresident Rosario Murillo. Maar, volgens de president zijn de oorzaken van de crisis eerder historische oorzaken en aan de oorsprong ervan is er slechts een naam: De Verenigde Staten. 

VR.- Wie is er verantwoordelijk voor wat er al die maanden in Nicaragua gebeurd is en voor al die doden in de straten? 

D.O. – We hebben een lange en bekende geschiedenis waar we steeds rekening hebben moeten mee houden: de grootmacht die noemt: De Verenigde Staten van Noord Amerika. Zich bemoeien met, bezetting van Nicaragua. Sinds de jaren 1850 kennen we de expansiepolitiek van de yankees hier. Wat bracht hen hier? De goudkoorts. Het was eenvoudiger dan het hele grondgebied van de VS van oost naar west te moeten doorkruisen. De doorvoer compagnies vonden deze route eenvoudiger en beter. Maar na de goudzoekers kwam de expansiegolf van Noordamerika en nog later het idee van een kanaal. 

VR.- En nu beweert u dat de VS achter die incidenten zit?

D.O. – Als wij de regering verlieten, gingen we in 1990 naar verkiezingen waarvan we de resultaten erkenden zelfs met een Kiestribunaal vol met Sandinisten. Toen kwam een regering die de economische, politieke en culturele machten die door de VS, (dankzij de Somoza’s) ingevoerd waren en die de revolutie ondertussen beëindigd had, herstelde.
Dan trachtten ze voortdurend te vermijden dat het Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN) de verkiezingen zou winnen. Sinds 1990 waren de verkiezingen niet zuiver en zeker niet vrij, want de VS was voortdurend aan het dreigen. President Bush zei dat als het FSLN zou winnen dat de agressie tegen Nicaragua zou voortduren. Maar, als de UNO (nvdv: verenigde oppositie partijen) zou winnen dan zouden de VS de regering steunen... logisch dus dat het voor het volk niet gemakkelijk was om vrij te kiezen. Het overleven stond er middenin, de oorlog had immers heel veel doden met zich meegebracht.
Tussen 1990 en 2007 zijn ze dus doorgegaan met hun inmengings politiek, tot wij de verkiezingen weer wonnen en ze de overwinning van het FSLN niet meer konden tegen houden. 


N
Nicaragua biedt weerstand

VR.- Heeft u bewijzen dat de regering van de Verenigde Staten achter de mensen zit die de straat opgaan en protesteren tegen uw regering?

D.O.- Dat is heel duidelijk. We kwamen weer aan het bewind en de vijandigheid van de VS begon weer. Het eerste wat ze deden was ons het project “Reto del Milenio” dat met de vorige regering was afgesproken en dat diende om fondsen in heel Midden Amerika te plaatsen, af te nemen. Nicaragua werd gestraft, want het Frente is niet democratisch voor de VS en meteen werden gewapende groepen georganiseerd.

VR.- Wie geeft de wapens aan die groepen?

D.O.- Dat is een activiteit die begint met de extreemrechtse groepen in Florida. Dat was de permanente navelstreng die daar al was tijdens de oorlog van de Contra Revolutie en daar gebleven is. Met een heel nauwe samenwerking van de Nooramerikaanse politici van Florida met de Contra’s die uiteindelijk een nauwe vriendschap werd. Die rechtse groepen, die heel veel invloed hebben in het Amerikaanse Congres leden eronder dat het Frente opnieuw de regering in handen had en daar ontstond de steun aan de gewapende groepen, terwijl tegelijkertijd de link naar de narco wereld gelegd werd. We hebben bij die groepen het kweken van marihuana ontdekt.

P.- Zegt u nu dat de mensen die op straat protesteren tegen uw regering, enerzijds gesteund en gefinancierd worden door de VS en anderzijds een band met drugshandel hebben?

D.O.- Precies. En voortdurend. Er is geen breuk in de interventie politiek van de VS tegen Nicaragua en het Frente Sandinista. Dit soort pressie hebben ze blijven aanhouden en de pers heeft het overgenomen. Dat ziet men op de foto’s met goed uitgeruste wapens en met titels in de pers als “patriotten, strijders voor de vrijheid”

P.- En de paramilitaire groepen gelinkt aan uw regering?

D.O.- Neen. De enige paramilitairen die ooit in Nicaragua bestaan hebben zijn die die na 2007 gevormd werden en die veel misdaden gepleegd hebben en nog plegen. Wij hebben hen met politie en het leger bevochten. Compañeros uit het leger zijn gesneuveld in deze strijd die noch voor rechts noch voor mensenrechtenorganisaties bestaan. Als een misdadiger valt, dan is hij het slachtoffer van de politie en het leger. 

P.- Wie heeft op 30 mei opdracht gegeven aan de politie om te schieten op een vreedzame betoging? 

D.O.- Om te beginnen is dat een grove leugen. Ik zag die betoging op de televisie die alles uitzond. Wat daar gebeurde was een toeloop van de betogers tegen een andere mars op de Avenida Bolivar. Een gewapende toeloop. Bijvoorbeeld, hoe verklaar je de 22 overleden politiemannen tijdens vreedzame manifestaties? De honderden gestorven sandinisten, ontvoerd uit hun huizen en daarna vermoord, sommigen levend verbrand? Hoe kun je dat alles verklaren? 

P.- Garandeert Nicaragua de mensenrechten? 

D.O.- We hebben die gerespecteerd. Zeker weten. 

P.- Waarom zeggen alle internationale mensenrechtenorganisaties dan dat het niet waar is?

D.O.- Omdat het hier gaat om een project dat niet in goede aarde valt bij de VS en de VS blijven een enorme invloed uitoefenen op internationale organisaties via de Commissie voor de Mensenrechten van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OEA). Ook bij de Commissie voor Mensenrechten in Geneve, hoewel de VS zich daar onlangs van heeft teruggetrokken, maar ze blijven voorvechters van de mensenrechten van Geneve.

P.- Organisaties zoals de OEA, de Inter-amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, het kantoor van de VN voor Mensenrechten beschuldigen uw regering van arbitraire aanhoudingen en martelingen. 

 D.O.- Zij kregen allemaal toestemming om de gevangenen te bezoeken. Na een bezoek aan Chipote (plaats van hechtenis) zei een van hen dat er geen aanwijzingen waren van martelingen. Alle rechtse krachten en rechtse pers vielen hem meteen aan. Wat we zien zijn belanghebbende versies. Wij kennen geen martelingen. Tijdens een vergadering met de bisschoppen, dat heb ik nog nooit verteld, zei Mgr. Silvio Baez, strijdlustig, dat hij martelingen moet veroordelen en dat hij jongens heeft gezien wiens vingernagels waren uitgetrokken. Niet één, mar vier of vijf. Dan zei ik hem: “Ik verzeker u dat dit niet waar is. Als je die gezien hebt, breng ze hier en we gaan degene die de nagels uitgetrokken heeft straffen met de grootste straf, want het is niet waar”. De bisschop, vanuit zijn passie en fanatisme, die dit soort dingen vertelt. Ik zei hem ook nog: “U vergist zich, want wie dat wel deed was Somoza. Dat herinner ik me nog levendig”. 

P.- Zijn er politieke gevangenen  in Nicaragua? 

D.O.- We hebben geen politieke gevangenen. Wie aangehouden is, is aangehouden voor misdaden tegen het volk en ze worden door de rechtbanken geoordeeld. Niemands zit gevangen om zijn ideeën of zijn politiek activisme. 

P.- U heeft onlangs een missie van de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten het land uitgezet. Bent u bereid om een internationale commissie voor Mensenrechten toe te laten om na te gaan of de mensenrechten hier gerespecteerd worden of om te onderzoeken of de aantijgingen tegen de regering van Nicaragua juist zijn of niet? 

D.O.- Ik denk dat het probleem is dat onze landjes nog altijd gezien worden als de achtertuin van de VS en ons behandelen als kolonie of neo-kolonie. Ik zie niet dat zo’n bezoek gevraagd wordt bij een conflict in Europa. Bestaat er zo’n verzoek om een onderzoekcommissie naar Europa te sturen? Naar Catalonië om te zien wat dar gebeurt? Komen er daar dan internationale waarnemers? Omdat de Catalanen hun eigen visie hebben? Want daar werd een referendum gehouden en meteen daarna een vervolging van politieke leiders en zelfs aanhouding. Nog steeds zitten Catalanen vast in Madrid en ik heb nog niet gehoord dat er een internationale commissie voor de mensenrechten in Europa of de VN bekommerd is voor wat in Catalonië gebeurt. Niemand denkt er aan om een missie te sturen, omdat men veronderstelt dat dit land al meerderjarig is, rijp genoeg en dan respecteert men dat. Spanje wordt daarvoor niet aangevallen, Maar wij wel. Ze willen ons op elk moment superviseren. Interveniëren.  

P.- Heeft u er ooit aan gedacht de verkiezingen te vervroegen?

D.O.- Nee, dat heeft geen zin. Het is het meest zinloze wat men heeft voorgesteld. Dat zou een zeel negatief precedent zijn dat het mogelijk maakt om op om het even welk moment van regering te veranderen omdat de oppositie de maatregelen van de overheid niet leuk vindt. Dat zou de geschiedenis van de ibero-amerikaanse landen die geen stabiliteit kenden doen herleven. Ze moesten om de haverklap hun regeringen vervangen omdat de mensen op straat kwamen om te protesteren, dan kwam het leger en zij zetten de president af. 

P.- U zegde dat de oplossing is “dialoog van het volk met het volk”, welke opties zijn er?

D.O.- We zitten in een dialoog van verzoening. Ik heb opgeroepen tot een dialoog, maar jammer genoeg liep het met een sisser af omdat zij er een show van maakten. Het werd via de televisie uitgezonden, maar geen enkele dialoog voor vrede wordt via de televisie uitgezonden. Je doet dat privé, je bereid dat voor en alleen de resultaten worden bekend gemaakt. Maar hier was het theater waar ze zich bezig hielden met ons te beledigen, niet met dialogeren. Dat leidde nergens toe en genereerde geen vertrouwen bij de mensen. Het was een slecht voorbeeld voor de bevolking. 

P.- Er zijn veel vooraanstaande en bekende sandinisten over de hele wereld, te beginnen met Sergio Ramírez (nvdv. Ex vice president tijdens de eerste sandinistische regering) die zich losgescheurd hebben van dit sandinisme en uw critici werden.

D.O.- Ze hebben zich losgescheurd omwille van de verkiezings nederlaag. Ze waren radicaal, meer dan ik dat was. Zij die nu spreken als democraten van rechts en in coalitie gaan met rechts, waren radicaler dan ik. Zij waren het die zich verzetten tegen de benoeming van priesters en dominees in de regering. Zij gingen het atheïsme prediken waardoor ze ons in de problemen drukten, want dit is een volk van gelovigen. Simpelweg dat is niet once culturele en politieke realiteit. 

P.- Verschillende sectoren wijzen op verrijking van uw familie en nepotisme. Wat zegt u daarvan? 

D.O.- Helemaal vals. Dat ze met bewijzen komen, maar die hebben ze niet. 

P.- En familieleden binnen de machtsstructuur? 

D.O.- Bij de uitvoerende macht, mijn compañera, die vice president is. Ze staat daar als voorvechter in het Frente. Ik heb haar gekend als strijder en ze is blijven vechten voor het Frente. Zij is Vice president omdat ze voorvechter is binnen het Frente en omwille van haar bekwaamheid. 

P.- Als president van Nicaragua, wat zegt u aan de familieleden van degenen die  overleden zijn in de straten gedurende die maanden omwille van protesten? 

D.O.- De verantwoordelijken voor die doden zijn degenen die die gebeurtenissen gepromoot, gefinancierd en gevoed hebben. Achter dat alles zit  de noordamerikaanse politiek van Florida. Wat de noordamerikaanse rechtsen het meest stoort is het bondgenootschap dat het Frente kon afsluiten met arbeiders en zakenmensen die ideologisch geen sandinisten zijn, maar die het voorstel van de regering om samen te werken aanvaardden. De VS zijn erop uit om dit bondgenootschap te vernietigen, Ze begonnen met campagnes in de VS tegen die zakenmensen die belangen hebben binnen de VS en grote financiële activiteiten binnen de VS hebben. Zij hebben de condities gecreëerd die geleid hebben tot de onlusten in april.  
Het eerste probleem deed zich voor toen we het decreet over de hervorming van de sociale zekerheid bekend maakten. Iedereen was het erover eens dat de situatie uitzichtloos was: het IMF was hier en zei ons dat er geen alternatief was en dat het bestaande systeem zou instorten. Er waren protesten, maar geen doden. Ze vonden uit dat er een student overleden was. Ik zag weer op de televisie de protesten. Er waren daar geen wapens bij, van geen van beide kanten. De wapens kwamen er de volgende dag in de avond. Ze combineerden protesten overdag zonder wapens en ‘s nachts kwamen de gewapende groepen om gemeentehuizen aan te vallen, belastingkantoren, ziekenhuizen, staatsinstellingen en om sandinisten te vermoorden. Zo begonnen de vechtpartijen en de doden.

Tot zo ver het interview.  Zo lezen we tenminste ook de versie die hier niet in het neiuws komt. 

Tot een volgende keer. Groetjes van

Rosa (Guadalupe) en Willibrord (Guillermo)

No hay comentarios: