martes, 5 de noviembre de 2019

El Salvador erkent Maduro niet


El Salvador breekt diplomatieke banden met Maduro.

Totaal onverwacht en van de ene dag op de andere, liet President Bukele van El Salvador weten dat hij de diplomatieke banden met Venezuela verbreekt en dat de Venezolaanse diplomaten 48 uur de tijd kregen om het land te verlaten. Daarbij zegt Bukele dat hij Juan Guaidó als interimpresident erkent tot aan de volgende democratische verkiezingen.

De redenen die Bukele opgeeft voor die beslissing zijn: Maduro is op frauduleuze manier herkozen in 2018. Daarnaast kan El Salvador geen regering erkennen die “niet democratisch verkozen is en die voortdurend de mensenrechten schendt”. Hij steunt bij dat alles op het rapport dat Michele Bachelet (Hogere Commissaris voor de Mensenrechten van de UNO) heeft gepubliceerd. Zie daarover een artikel dat we publiceerden in een vorig nummer van Centraal Amerika Info.

De 48 Venezolaanse diplomaten zijn inderdaad vertrokken. Bukele zegt daarbij dat hij alleen diplomaten aangesteld door Guaidó zal erkennen.

Uiteraard liet Venezuela niet veel tijd voorbijgaan alvorens een reactie te publiceren: ook de Salvadoraanse diplomaten werden op slag het land uitgezet. Maduro beschuldigt Bukele ervan een dienstknecht van het imperialisme te zijn.

Tot zo ver de feiten.

Ik vraag me af wat er precies achter die beslissing van President Bukele zit. Merkwaardig is het wel dat ongeveer te gelijker tijd de regering van Guatemala de diplomatieke banden met Venezuela heeft verbroken om Guaidó te erkennen als Interimpresident van Venezuela.

In 2018 werden presidentsverkiezingen gehouden in Venezuela. Maduro won die verkiezingen met 68% en 6.8 miljoen stemmen.  (Bukele won de verkiezingen in El Salvador dit jaar met 53%, of 1.48 miljoen stemmen; (wie is dus meer democratisch verkozen???). Sommige oppositie partijen hadden hun sympathisanten opgeroepen om niet aan de verkiezingen deel te nemen en verklaarden de verkiezingen meteen als frauduleus. Zij hebben dus nooit de herverkiezing van Maduro erkend.  En toen kwam de voorzitter van het (ondertussen afgezette parlement), Juan Guaidó, plotseling zichzelf uitroepen tot interimpresident en kondigde hij nieuwe verkiezingen aan. (8 maanden later is er nog geen stemming in het verschoet). Het parlement werd afgezet omdat er een nieuwe grondwet commissie was aangesteld en die moest, volgens Maduro, voorlopig de functies van het parlement (dat een meerderheid van de oppositie had) overnemen.

Het is wel duidelijk dat verkiezingen niet als frauduleus kunnen bestempeld worden alleen omdat een deel van de oppositie niet wilde deelnemen en ook geen kandidaat naar voren had geschoven.

Het argument van Bukele is natuurlijk heel zwak: hoe kan hij in naam van de “Democratie” een wettig verkozen president niet erkennen en tegelijkertijd een zelfbenoemde president wel erkennen? Daar zit meer achter.

Guaidó voerde zijn stunt uit met de volledige medewerking en de onmiddellijke openbare erkenning van de VS. Zo’n 50 landen (van de 190 landen die lid zijn van de UNO) volgden meteen het voorbeeld van de VS. Waarom duurde het in El Salvador en in Guatemala zo lang?

Daar zijn 2 redenen voor: ten eerste omdat de regeringen in beide landen niet uiterst rechts waren. Ondertussen hebben in beide landen de verkiezingen plaats gevonden en hebben we in El Salvador een nieuwe president Bukele (waarvan eigenlijk niemand weet waar hij staat op de links-rechtse politieke lijn) en in Guatemala is het wel een (uiterts) rechtse nieuwe president geworden.

De tweede reden is dat er veel problemen waren met de migranten vanuit Midden Amerika naar de VS. Dat heeft tot allerlei onderhandelingen geleid tussen de VS en beide landen. Bij die onderhandelingen staat natuurlijk, en zeker met Trump, het geld op de eerste plaats. Voor wat hoort wat: jullie blijven centen krijgen[i], maar dan moeten jullie de Noord Amerikaanse politiek versus Venezuela volgen. Wat dus ook gebeurd is. Dezelfde Quid Pro Quo politiek voerde Trump toch ook met Oekraïne?

We blijven dus slaafs volgen wat de VS dicteert.

We zien het als een eerste en serieuze misstap van President Nayib Bukele.

Rosa (Guadalupe) en Willibrord (Guillermo)





No hay comentarios: