miércoles, 13 de noviembre de 2019

Wie is Evo Morales


Evo Morales is afgetreden als President van Bolivië. Hoewel hij tijdens de laatste verkiezingen herkozen werd als President, tenminste als we de officiële cijfers mogen geloven, heeft de oppositie gedurende drie weken het land onveilig gemaakt. Toen ook de politie en later het leger aan Morales vroeg om “plaats te maken”, heeft hij zijn ontslag aangeboden en kreeg meteen politiek asiel in Mexico, waar hij met verschillende leden van zijn regering, die allen in Bolivië bedreigd werden, is aangekomen.

Morales is 14 jaar president geweest van Bolivië. Net als in Venezuela heeft een senator zichzelf ondertussen “Interim-President” benoemd: Jeanine Áñez. Zonder twijfel zien we de Noord Amerikaanse inmenging hier weer duidelijk. De blanke uitbuiters krijgen weer de overhand in Bolivië.

Nog even een persoonlijke bedenking alvorens jullie de vertaling van een artikel van TV. Kanaal 7 uit Argentinië over Evo Morales vertaald aan te bieden. Morales was 14 jaar president. Telkens met grote meerderheid verkozen. Maar, hij is links. En dan gaan er stemmen op en wordt er vanuit de VS gewerkt aan een programma om die “veel te langdurige macht” te doorbreken. Eigenaardig toch dat dit alleen opgeworpen wordt als die president links is en denkt (lees: werkt voor zijn meest behoeftige mensen). Angela Merkel is nu ook precies 14 jaar Bondskanselier en niemand, zeker de VS niet, vraagt haar ontslag of dreigt met een staatsgreep. Hoe lang was Pinochet dictator van Chili? Niemand eiste zijn ontslag… raar maar waar.

En… kunnen die rechtse machtshebbers een lijst voorleggen zoals jullie die hieronder kunnen lezen, van verwezenlijkingen voor hun land, zoals Evo Morales deed? Moeten we nog eens zien hé.

Hieronder het artikel:

SALTA – “Mijn enige fout is Indiaan te zijn en mijn volk te beminnen” EVO MORALES – ARGENTINA


Bolivië werd van het armste land van Amerika, het land met de Grootste Groei van Amerika…
-      Bolivië verhoogde haar BNP met 400 procent
-      8 militaire basissen van de V.S in Bolivië werden verwijderd, waardoor Evo zowel de DEA (Drug Enforcement Administration) als de CIA uit het land haalde.
-      De gas en water distributie werden genationaliseerd. Het water werd bevestigd als een Mensenrecht, want het was voordien geprivatiseerd.
-      De herovering van het gas was om het ten dienste te stellen van het volk van Bolivië, wat de ontwikkeling van onze grote natie bevorderde.
-      12 fabrieken van Lithium, 3 cement fabrieken, 2 automobiel fabrieken, 28 textiel fabrieken werden opgericht en 12,694 Coöperaties werden in  het leven geroepen.
-      De discriminatie van het grootste deel van de bevolking, de Indianen, werd stopgezet, waardoor Bolivië omgedoopt werd tot: Plurinationale Republiek Bolivië. Met andere woorden, Het Zelfbeschikkingsrecht en de Cultuur van de Indianen bevolking werd officieel erkend.
-      De helft van de regeringsfunctionarissen zijn vrouwen en 68% daarvan zijn Indianen.
-      Het mínimum salaris steeg met duizend procent.
-      Bolivië lanceerde ook haar eerste satelliet, genoemd: Tupac Katarí.
-       De regering van Bolivië heeft steeds geregeerd samen met de Sociale Bewegingen, met andere woorden, hand in hand met het volk.
-       Het was een regering die de cultuur gepromoot heeft, samen met het respect voor het milieu. Wij noemen dat: liefde voor “Pachamama”.
-      Voor ouderen dan 65 jaar werd een pensioen geregeld en de studenten van Bolivië kregen een studiebeurs.
-      De ongeletterdheid daalde van 22.7 procent naar 2,3 procent.
-      25 duizend kilometers nieuwe wegen werden aangelegd.
-      Er werden 134 nieuwe ziekenhuizen gebouwd.
-      7.191 nieuwe sportcentra werden gebouwd.
-      1.100 nieuwe scholen werden gebouwd.
-      Er werd een nieuwe Grondwet goedgekeurd waar de arbeiders, de boeren, de studenten, de vrouwen en de indianen in hun rechten erkend werden.
Dat alles deed een Arme Man, een Indiaan, die ooit vakbondsleider was en de lagere school niet afmaakte. Veel ex presidenten van Bolivië die in Harvard, Spanje of Yale studeerden, leerden er enkel hoe te stelen en dienstknecht van de V.S. te zijn.
Tot een volgende keer.
Groetjes van
Rosa (Guadalupe) en Willibord (Guillermo)

Nota: het originele artikel in het Spaans kunnen jullie vinden ionder deze link: https://canal7salta.com/2019/11/12/salta-mi-unico-pecado-es-ser-indigena-y-amar-a-mi-pueblo-evo-morales-argentina/

No hay comentarios: